Partnereink híreiHírek

Király Lajos emlékszoba

Egererdő Zrt. logóAz EGERERDŐ Zrt. az elmúlt hétvégén, 04.12-én egy különleges, meghitt esemény házigazdája volt, mely keretében Király Lajos (1894-1970) okleveles erdőmérnök emlékszobáját avatták fel a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban, mely évtizedekkel ezelőtt a család otthona volt.

A teljes sajtóközlemény a Bővebben után olvasható.

 

 

Sajtóközlemény
Király Lajos emlékszoba avatása
EGERERDŐ Zrt. 2014.04.15.

 

Az EGERERDŐ Zrt. az elmúlt hétvégén, 04.12-én egy különleges, meghitt esemény házigazdája volt, mely keretében Király Lajos (1894-1970) okleveles erdőmérnök emlékszobáját avatták fel a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban, mely évtizedekkel ezelőtt a család otthona volt.
A rendezvény helyszínére „királyi” vonat szállította a család apraja-nagyját, akiket a múzeumnál Vivaldi Tavaszának dallamai fogadták. Az ünnepelt, hét felnőttkort is megélő gyermekének népes családjából több mint százan megtisztelték jelenlétükkel a neves eseményt. De a leszármazottak mellett számos ismerős, és Király Lajost tisztelő erdész kollega is részt vett az avató ünnepségen.
Az ünnepi műsor keretében, nemcsak mint elismert erdész szakemberre, hanem mint családfőre, apára is emlékeztünk. Három, még ma is élő gyermeke közül, Király Ilona, költő Apám című versével csalt könnyeket sok-sok vendég szemébe, majd az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója, Dobre-Kecsmár Csaba köszöntötte az egybegyűlteket. Apja munkásságát, a legfiatalabb élő gyermek, Király Péter méltatta, visszaemlékezve édesapja szülőföldjére, Selmecbányára, katonaéveire és a szilvásváradi őrgrófi birtokon tett szolgálatára. Megtudtuk, hogy apja nevéhez fűződik a szálalóvágás bevezetése, a mobil fémcsúszda szabadalmaztatása, de ezek mellett szerteágazó vízgazdálkodási és országfásítási tevékenységet is végzett. Nagy szerepet játszott a Bükk turizmusának fellendítésében, ennek köszönhetően zsombolyt és barlangot is neveztek el róla a hegységben. Király Lajos munkásságára már több szakmai lapban emlékeztek utódai, Wágner Tibor cikke az Erdészeti Lapok 2012. évi májusi számában, míg Pápai Gábor képzelt riportja a Gyökerek és lombok 8. kötetében olvasható az ünnepeltről.
A megemlékezés végén a Kanadában élő lánya Hazám című csodálatos verse hangzott el, melyben a szilvásváradi szülőföldjének emlékeit elevenítette fel.
E naptól kezdve a múzeum épületének falán dombormű és emléktábla örökíti meg Király Lajos emlékét, amelyet Dobre-Kecsmár Csaba és a legidősebb gyermek, Király Béla leplezett le, majd átvágva a bejáratánál elhelyezett nemzeti színű szalagot, megnyitották a vendégek előtt az emlékszobát.
A jelenlévők nagy elismeréssel szóltak az igényesen kialakított emlékhely megvalósításáról, mely a család, az erdőgazdaság és a múzeum sikeres együttműködésének köszönhető.

Share

Partnereink

Nomád logó

Nomad Baradla Trail logo

Egri Triatlon Klub logo

SBS Kft.

Tempo Sport Timing System

Terepfutás.hu logó