Partnereink híreiTörténet

Egyesületünket hivatalosan 2011 márciusában alakítottuk meg. Fő célunkat a futósport népszerűsítésében látjuk. A futás szeretete, egy jó közösséghez való tartozás  igénye hozott össze minket.

Közösség - Erő - Küzdelem

Úgy gondoljuk, hogy a mindennapi élet sikeréhez elengedhetetlen a jó csapathoz való tartozás, a megfelelő fizikai, szellemi erő, az egészséges életmód és a küzdőszellem. Korunk kihívásainak csak úgy felelhetünk meg, ha fizikailag, szellemileg egészségesek vagyunk, és meg van bennünk a kitartás, küzdeni akarás, szükség esetén az erő az újrakezdéshez.

Hiszünk a közösség erejében, és úgy gondoljuk, egymást segítve könnyebben jutunk előre a sportban és az élet más területein egyaránt.

Nos, felmerülhet bennetek, honnan is származik egyesületünk neve: Eged Futó Klub. 2010-ben Szentesi József szervezésével néhány lelkes futó elhatározta, hogy közös futó klubot alakít, és ehhez nevet kellett találnunk. Több név is felmerült, csapatvezetőnk például Agria Maraton Légiónak szerette volna elnevezni, a csapat néhány tagja azonban azt javasolta, legyen egy olyan név, mely valamely természeti értékünket ünnepli, amivel kifejezhetjük tiszteletünket a természet iránt. Egyesületünk nem titkolt célja ugyanis, hogy a környezet-és egészségtudatos életmódot egyszerre népszerűsítse.

...mi is tehát az Eged? (Dorner László)

Eger egyik évszázados jelképe (már Gárdonyi Géza is megemlítette az Egri csillagok c. méltán híres regényében!), a Bükk-hegység déli részének kedvelt célpontja, 538 méteres magasságával markánsan a környezete fölé magasodó csúcs, melyre több jelzett és jelzetlen úton is fel lehet jutni. Legjellegzetesebb a piros sáv-jelzés, de a régi tanösvény is kedvelt útvonala az ide látogató turistáknak. Legkedveltebb pontja a Dobó István-kilátó, melynek felújításra szoruló létráit legyőzve tárul elénk a Bükk-fennsík déli köveinek felejthetetlen látványa. Versenyünk sajátossága, hogy nem Eger felől, hanem egy kevésbé ismert pont, a Tiba-kút felől közelíti meg a Nagy-Egedet, amely így kevésbé köves és bár a táv így hosszabb, mégis kényelmesebben tehető meg a kb. 300 méter szintemelkedés. Nem mellesleg gyönyörű látkép tárul elénk az addig vezető útvonalon, hiszen a Várhegy és egyéb bükki csúcsok mellett még a Mátra nyúlványai is látszódnak tiszta időben. Történelmi jelentőséggel is bír a csúcs, hiszen oldalában több száz éve folyik szőlőművelés, a hely kiváló adottságai (déli fekvése mellett ideális a dőlése, a napsugarak beesési szöge közelít a merőlegeshez, emellett a legmagasabb szőlő-termőterület az országban. Talaja ugyanolyan mészkő, mint ami Burgundiában található, végül pedig szinte mediterrán a klímája) hamar feltűnt a helyi lakosoknak, már a török időkben is zajlott szőlőművelés.

Egy pár szó erejéig emlékezzünk meg geológiai sajátosságairól is. A Nagy-Eged fő tömegét eocén mészkő alkotja, mintegy 400 méteres magasságig, a hegy felső harmadában pedig szürke színű mészkő bukkan felszínre, mely a földtörténeti triász időszakban, több mint 200 millió éve keletkezett.

A Nagy-Eged és környéke védett természetvédelmi terület, melynek oka növény-és állatvilágának fajgazdagsága. A Nagy-Eged - Kis-Eged területe jelentős szubmediterrán-kontinentális hatás alatt álló bokorerdői, melegkedvelő tölgyesei, sztyepprétjei, sziklagyepjei unikális értéket képviselnek. Jelentősek a felhagyott szőlők és gyümölcsösök is, elsősorban a vegetáció regenerációja szempontjából. Csak itt található meg az eocén Sziklai bükkös (Epipactio atrorubentis Fagetum). Olyan növényeket is megtalálunk itt, mint a Tavaszi hérics, Leánykökörcsin, Nagy ezerjófű, Cserszömörce, Vörösgyűrű som. Az állatvilág kiemelkedő képviselői a Pannon gyík (Ablepharus kitaibelii), az Álolaszsáska (Paracaloptanus caloptenoides), de megfordul itt az Egerészölyv (Buteo buteo) is, amelyet 2012-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madarának választott.

A Nagy-Eged fontos központja a futás és a túrázás mellett a sárkányrepülőknek is, továbbá immár hagyományként minden évben otthont ad Sherpa Rally terephordó versenynek is.

Share

Partnereink

Nomád logó

Nomad Baradla Trail logo

Egri Triatlon Klub logo

SBS Kft.

Tempo Sport Timing System

Terepfutás.hu logó