Partnereink híreiHírek

8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton, Siófok

2011 november 19-én és 20-án Siófokon vettem részt a Balaton Maratonon. A lakóhelyemtől való viszonylagos nagyobb távolság miatt már előző este megérkeztem Siófokra. A Balaton parti város hatalmas köddel és sötétséggel fogadott. 19-én reggel a szálláson előre megtervezetten kezdtem készülni az aznapi két, 14 és 7km-es szakaszra. Már a verseny előtt jóval felvettem a rajtcsomagot a rajtszámommal, majd mérethelyes pólót választhatott minden futó tetszőleges színben. A rajt előtt negyed órával kezdtem komolyabban melegíteni és eközben megfogott a speaker azon mondata, hogy azért különleges ez a verseny, mert sokan azt hiszik, hogy mennyire egyszerű három részletben lefutni a maratont, de senki sem számol azzal, hogy milyen nehéz 14km után újra felmelegíteni az izmokat és rajthoz állni még 7km-re.

És ha ez még nem lenne elég, akkor másnap a fáradt izmokat újra előkészíteni egy félmaratoni távhoz. Én emiatt úgy döntöttem, hogy az első napon szeretnék kicsit spórolósabban futni, hogy tisztességesen menjen a másnapi táv is. Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket és a 10.30h rajtnál néhány fokkal nulla felett járt a hőmérséklet és az előző napi köd is a múlté volt már. A 14km-es távot két körben kellett futnunk. Az első köröm egy biztonsági futás volt és mivel úgy éreztem, hogy jól megy ezért a második körömre erősítettem. Jól éreztem magam végig, magamhoz képest nagyon jól ment. Célba érkezés után a forralt borra várva újra eszembe jutott a speaker mondata, ezért kíváncsian vártam, hogy a délutáni 7km-es szakaszt hogy fogja bírni a lábam. A délutáni rajtig visszamentem a szállásomra, megebédeltem és nyújtottam időről-időre. A délutáni rajtpisztoly 15.30h dördült el és az előzetes tervem az volt, hogy szeretnék a korai sötétedés előtt célba érni egy tisztességes eredménnyel. Kilométerről-kilométerre néztem a stoppert és éreztem, hogy nagyon jól megy, folyamatosan gyorsulok, és nem éreztem a fáradtságot sem a lábamban. Az időm sokkal jobb lett az előre tervezettől. Így a délutáni futás után is megengedtem magamnak egy pohár forralt bort. Mivel az időmet mindkét etapon jónak éreztem, ezért kíváncsiságomban megnéztem az aznapi kifüggesztett eredményeket. Nem akartam hinni a szememnek. Előzetesen az első százba szerettem volna kerülni összetettben, de a papírok tanulságai szerint az első nap után a huszadik voltam. A szállásra visszafelé menet el is határoztam, hogy a másnapi félmaratonon meg fogom próbálni tartani ezt a hihetetlen eredményt. Este kötetlenül lehetett beszélgetni Lubics Szilviával és Németh Csabával, két magyar ultrafutóval. A beszélgetés után pedig az évadzáró zenés táncparty következett. Én ezen a két eseményen nem vettem részt, tartalékoltam a másnapra.
Vasárnap megint jó idő fogadta a futókat Siófokon. Több, Eged Futó Klub tag is nevezett az aznapi 21.1km-re, így a 11h rajt előtt már kerestük egymást. Végül is vasárnap hatan vállaltuk a távot a Klubból. A start után viszonylag lassan kezdtem, de a tervem az volt, hogy folyamatosan gyorsulok. Ez sikerült is, jól ment a futás, de a táv második felében elkezdtem a combomat érezni, kezdtem bemerevedni. Aztán szépen lassan utolértem a női élmezőnyt, és újra elkezdett tetszeni a verseny. Próbáltam elfutni tőlük, és ez a versenyhelyzet átlendített a holtponton és a combomból is eltűnt a merevség. A befutásnál örömmel állítottam meg a stoppert a kezemen, amely hatalmas egyéni csúcsot mutatott. Éreztem, hogy ennek elégnek kellett lennie a 20.hely környékéhez. Célba érés után sajnos nem tudtam forralt borozni mert akkor már hatalmas sor kígyózott előtte, ezek szerint másoknak is jól esett futás után.
Az esti hazaérkezés után az interneten örömmel láttam, hogy nem hogy megtartottam a 20. pozíciót, hanem még előre is léptem a 17.-re.

 
Varga Sándor
 
 
BALATON MARATON
Varga Sándor
Maraton 2ó 50p 25mp - 17. hely
Félmaraton 1ó 25p 43mp
14 km 57p 28mp
7 km 27p 14mp

 

BALATON FÉLMARATON

Dorner László 1ó 22p 54mp
Szabó Konrád 1ó 37p 48mp
Szentesi József 1ó 39p 31mp
Pataki István 1ó 51p 30mp
Tóth Máté 2h 14p 46mp

 

Share

Partnereink

Nomád logó

Nomad Baradla Trail logo

Egri Triatlon Klub logo

SBS Kft.

Tempo Sport Timing System

Terepfutás.hu logó